HTML

Mocsai Plébánia

Plébániai értesítő

Linkblog

2008.09.11. 19:58 István atya

Mocsai Zarándoklat - Csatka

 

Az imádkozó Szent Szűz
búcsújáróhelyére
zarándokoltunk

2008. szept. 6-án - a kegyhely plébánosának meghívására -az idei egyházközségi zarándoklatot Csatkán tartottuk.
Szombaton reggel 50 zarándok indult el a templom elől. A szervezők személyes felkérésére a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Mocsai Egyházközség Énekkara, valamint a velünk jött egyházközségi zarándokok tartották plébánosuk vezetésével, aki a szentmisét és az ünnepi prédikációt is mondta. Aki nem ismerné ezt a kedves kegyhelyet, annak egy rövid tájékoztatóval szeretnénk segíteni.
 
A Bakony keleti szélén fekvő Csatka Komárom-Esztergom megyéhez és a Veszprémi egyházmegyéhez tartozik. Egykor pálos kolostor állt a faluban, amelyet 1357-ben említenek először az írásos források. Kont Miklós nádor alapította. A virágzó kolostor a mohácsi vészt követő években pusztult el. Lehetséges, hogy Szentkútjánál is a középkorban épült meg az a kápolna, amelynek romjai a múlt században még láthatók voltak. A mai, Irgalmasság Anyjáról elnevezett kápolna Szentkút közelében 1862-ben épült, báró Fiath Ferencné jóvoltából, s annak a Csöbönyei József harmadrendi testvérnek a segítségével, aki itt is lakott egy remetekunyhóban.
Bár a feljegyzések a csoportos zarándoklatok emlékét csak a múlt század végétől őrzik, mégis tudunk egy Meizler Vilmos nevű vak ember csodálatos gyógyulásáról, 1792-ből. A búcsúsok szerint a csatkai Szentkút vize elsősorban lábfájás gyógyítására, bénaság ellen jó. A zarándokok régen és ma is a forrás vizét korsókban, üvegekben viszik haza az otthon maradtaknak.
Építészetileg jelentős műemléke Csatkának a falusi plébániatemplom, amelynek egyes részei még a XIV. századi pálos templomból maradt fenn. A szentély falába Szentléleky Miklós Ákos reneszánsz sírkövét falazták 1516-ban. A középkori templom és a kolostor faragott kövei sok falusi házba beépültek.
A Szentkúti-kápolna körül természetvédelmi terület van.
Csatkára vasúton nem lehet eljutni. A legközelebbi vasúti megállóhely, Bakonysárkány 15 km-re van a falutól a Komárom-Székesfehérvár vasútvonalon. Közúton a Győr-Székesfehérvár közti 81-es számú főúton érhető el. Hazafelé még megálltunk Móron. Megtekintettük a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központot, a kapucinus templomot és az „Ezerjó utcát” az „Ezerjó Hazájában”
 
                                                        Horváth István
                                                            plébános

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mocsaplebania.blog.hu/api/trackback/id/tr65659212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása