HTML

Mocsai Plébánia

Plébániai értesítő

Linkblog

2008.03.17. 17:55 István atya

Nagyhét Mocsán...

NAGYHÉT - benne különösen is a Három Szent Nap - Jézus szenvedésének csúcspontja. A Nagycsütörtök este az Utolsó Vacsora, a Nagypéntek az Ő szenvedése és kereszthalála és a Nagyszombat a feltámadás vigíliája, majd a Húsvét hajnala Jézus feltámadásnak ténye, hitünk legmélyebb igazsága.
Mi történt Nagycsütörtök estéjén?
Az Utolsó Vacsorán Jézus megvendégeli apostolait és az Első Szentmisén megalapítja az Oltáriszentséget,örökös szent jelenlétének szentségét.Megbízza apostolait, hogy ezt "cselekedjék", ismételjék a  "világ végezetéig" az Ő emlékezetére. A lábmosással erre az alázatos szeretetre és egymás szolgálatára figyelmezteti őket:"Szeressétek egymást,ahogy én szeretlek titeket"(Jn. 13,34) Megfosztjuk olárainkat Judás árulásra emlékezve és Jézussal virraszunk egy órát a Getszemáni kert kínjaira emlékezve.
 
Mi történt Nagypénteken?
Júdás árulása után - még nagycsütörtök este -Jézust elfogják.
Kirakatperének mellékszereplője, a római hatalom képviselője, Pilátus kerszthalálra ítéli. A nép "nyomásának" engedve, gyáván a kezét mosva, kihátrál a felelősség alól. Igaz,megpróbál egy szokásra hivatkozva még egy mentőkötelet nyújtani Jézusnak, de a fejbőszített nép Jézus halálát követeli, melynek Pilátus eleget tesz,amikor elrendeli megostorozását és később a megfeszítését.
Az ítélet kész. Kersztre vele! Jézus elindul a "Via Dolorosa" -fájdalmas útján,ahol háromszor is elesik, hogy szent keresztje átal megváltsa világot. A Golgotán megfeszítik és meghal értünk, bünösökért,hogy visszaszerezze szómunkra az elvesztett örök életet.Még aznap eltemetik.
 
 Mi történt Nagyszombaton?
 Előre megjövendölte:"az Emberfiát az emberek kezére adják, megölik, de azután hogy megölik, harmadnapra feltámad."(Mk. 9,31)
Az Aranymiatyánk gyönyörű sorai szerint:" Hát nagyszomaton mit fogsz tenni, Szent Fiam, mit fogsz szenvedni? - Akkor Anyám, koporsómban, bészállok a gyászos síromba.
Húsvét hajnalán - igazolva isteni küldetését és az Atya rá vonatkozó tervét - FELTÁMAD!
Az üres sir, a megjelenések, a csodák Jézust igazolják.
Ezt csodálatos titkot megjelenítve, a vigília szentmiséjével és a feltámadási körmenettel emlékezik az egyház

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mocsaplebania.blog.hu/api/trackback/id/tr28384876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása