HTML

Mocsai Plébánia

Plébániai értesítő

Linkblog

2008.02.29. 19:53 István atya

Adventi gondolatok - Karácsonyra

           Ez egy másik megközelítés,de hiszen minden út
                                  Rómába 
                                   vezet!
ADVENTI GONDOLATOK
…karácsonyra…
                                                          
Advent beletekintés az Isten irgalmába.
Szükség van-e erre az irgalomra?
Mit jelent az irgalom? - latinul: Misericordia
           A latin szó a (misericordia) összetétele a kettőnek:
           a nyomornak (miseria) és a (cor, cordis) szívnek.
 
Ez a kettő adja az irgalmat. Valahogy nagyon eltalálta a latin kifejezés, hogy mi is az irgalom. Két pontja van. Egyik az emberi nyomorúság, másik pedig az Isten szíve. Az Isten részvéte. Az Isten közbelépése. Az ember nyomorúsága adva van testben is, lélekben is. A korlátoltságban, az élet rövidségében, a vágyak múlandóságában. Adva van az élet nyomorúsága mindabban a törékenységben és bűnben, amit az ember itt, a földön elkövetett, vagy elkövethet. Nyomorúságos az ember élete annyira, amennyire azt Jób is megmondta: „A sötétség napja félelmet kelt benne, és erőt vesz rajta nyomorúság (Jób. 15,24)
 
Ezzel a nyomorúsággal szemben áll az Isten szíve, részvéte és szeretete. Ez a kettő nem engedi elveszni az embert. Mert Isten felemeli az ember nyomorát, mert a szívével tekint rá, nem csupán igazságszolgáltatásával. Ezt az isteni irgalmasságot kellene megtapasztalnunk minden adventben, hogy mire karácsonyhoz érünk, felemelhessen bennünket elesettségünkből, nyomorunkból az Isten.
 
A felemeléshez legalább két valaki kell.
Egyik, akit felemelnek, a másik, aki felemel. Ehhez a felismeréshez nem kellett nagy bölcsesség. De ahhoz igen, hogy mindannyian elismerjük nyomorunkat, elesettségünket ebben az adventben is, amikor éppen Jézusra az „Irgalmas Felemelő” eljövetelére várunk. Siessünk hát Ahhoz, aki irgalmas is, meg fel is tud emelni a bűnbánat szentségében, és megtisztítva állít a Betlehemi Jászol elé.  
Szeretettel.
István atya
Mocsa
DeColores!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mocsaplebania.blog.hu/api/trackback/id/tr92359872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása